dijous, 31 de desembre del 2009

VISITA AL BARRI DE SANT ROC

VISITA AL BARRI DE SANT ROC

El passat dimecres 18 de novembre la classe es va dividir en tres grups, aquests anaven a visitar diferents llocs relacionats d'alguna manera amb l'educació.
Uns van anar a la masia del barça, els altres a una escola del barri del raval, i el meu grup vam anar al barri de sant roc a Badalona.

El matí es va dividir en tres parts :

  1. Explicació introductoria del barri i dels seus projectes
  2. Visita a la Fundació Ateneu Sant Roc
  3. Petita ruta pel barri

1.
Ens vam trobar tots a la porta d'un institut i allà dins ens van fer la introducció del barri i dels seus projectes. Les idees principals que ens van dir van ser les següents:

L'any 1962 hi ha un gran creixement del barri a causa d'unes fortes riuades, el barri creix amb una població desfavorida i les construccions són de molt mala qualitat, totes amb la mateixa forma, amb forma de H. La situació dels carrers era molt dolenta ja que no hi havia ni clavegueram.

Van aparèixer molts gitanos pel barri amb intenció de comprar i vendre droga, però si van enganxar i molts d'ells s'hi han quedat a viure.
Aquest barri era i és el barri amb més població gitana de tot Catalunya, i des de fa uns set o vuit anys han anat arribant immigrants de varis llocs, per exemple de procedència xinesa o romanesa.

A causa de les drogues van haver-hi molts problemes; alguns temes quotidians per la gent d'aquest barri era la droga, el SIDA, la presó...

Mica en mica s'ha intentat anar arreglant aquest barri. S'està fent un pla educatiu d'entorn on hi col·labora la generalitat, l'ajuntament, varies entitats i el departament d'educació.

S'han anat anat tirant i reconstruint molts dels edificis, els quals ara estan en estat de bona qualitat, s'han creat llocs d'atenció als immigrants, s'han construït moltes esglésies i de varies religions.. A més s'ha creat un mercat, un ambulatori, una biblioteca, un centre cívic, varis centres socials, residencies per malalts físics i psíquics( aquesta encara no està oberta)...


2.
Per tots aquests motius citats anteriorment es va crear la Fundació Ateneu Sant Roc.
Aquesta fundació va ser creada l'any 1987 per ser el centre social del barri.
Es dedica a promoure activitats relacionades amb la cultura, l’esport, el temps lliure, la sanitat, l’educació, el pacifisme, l’ecologia i el medi ambient, i totes aquelles que siguin d’utilitat pública o interès social envers la tasca educativa i sociocultural dels ciutadans.
Es a dir, l'objectiu era treballar per ajudar a la població desafavorida.

La fundació funciona per assemblea, per tant a l'hora de decidir qualsevol projecte té dret a opinar i botar tothom.
En ella hi treballen vuit persones contractades però moltissimes més que són voluntàries o alumnes de pràctiques.
El seu horari és de 9:00 del matí a 10:30 de la nit aproximadament, ja que els horaris poden variar una mica depenen de les necessitats.

Les activitats que s'han realitzat allà durant aquest últim any les podem distribuir en diferents apartats:
  • CULTURALS: serveis, tallers, exposicions, festes de primavera, activitats culturals, grups estables, rodes d'espectacles, comerç just...
  • FORMACIÓ GLOBAL DE DONES: espai mare-nadó, espai de trobada, alfabetització, xerrades, atenció a les necessitats bàsiques, cuina, informàtica..
  • FORMACIÓ: Tallers de jocs, xerrades, curs monogràfics, xerrades formatives, ludoteca, sortides...
  • JOVES: esports, espai de deures i reforç escolar, informàtica, sortides ( neu, rutes, festes .. ), piscina i tallers de música. A més també fan estudi assistit i reforç de català ( promogut gràcies al pla d'entorn )
  • LUDOTECA: adreçada per a qualsevol edat. Té varis espais, com per exemple, jocs d'estratègia, jocs de taula, la "Boutique"...
  • GRUP LAILA: grups de 12 dones majors de 18 anys on es fan classes de llengües, informàtica, coneixement de l'entorn, servei d'educació infantil per infants de fins a 36 mesos...
  • AULA OBERTA: espai per a nens a partir de cinc anys per promoure la seva educació
  • ATENEU AL CARRER: aquesta es una manera de que la gent conegui l'Ateneu, amb la gent que normalment hi van fan activitats al carrer per promoure-ho.
  • ACTIVITATS DE VACANCES: casals, colònies, camps de treball...
  • AULA D'INFORMÀTICA: s'ensenya a entrar al món de les noves tecnologies
  • MEDI AMBIENT: Es tracta de ser conscient i valorar el que ens envolta, i això ho aconsegueixen a partir de varies activitats com per exemple un hort.
  • SOCIOSANITARI: es tracta de incidir en temes de salut i higiene. S'han anat fent xerrades i hi ha un horari de dutxes per qui no ho pugi fer a casa seva.
  • ALTRES: participació a grups, jornades i trobades, intervenció a mitjans de comunicació i col·laboracions, donacions i premis.

Aquesta fundació té una pàgina web on s'hi pot trobar tota la informació necessària en cas de voler conèixer més coses, les nombrades anteriorment són les coses que vaig considerar més importants.

3.
Finalment vam anar a visitar alguns edificis i espais dels que la senyora ens havia parlat anteriorment.
Vam anar a la Plaça Camaron de la Isla on no vam ser molt ben rebuts, al mercat, a la biblioteca i també vam poder veure el centre psíquic.



VALORACIÓ:
Sant Roc era un barri del que jo no en sabia l'existència, així que tant ràpid com vaig saber que hi anava vaig preguntar sobre ell i tot el que em van dir van ser coses negatives.
Un cop allà vaig veure que és un barri difícil, on jo personalment no hi viuria, però que tenen unes iniciatives molt bones per millorar la situació, per ajudar als habitants i per reconstruir tot el que estava en mal estat, ja que ara mateix el barri està dividit en dues parts ( la moderna, i la antiga ).
Penso que aquestes ganes ajudaran molt el barri cosa que està molt bé.
A més vam poder descobrir que nosaltres podem col·laborar també amb l'Ateneu i els seus projectes encara que sigui amb petits gestos, i crec que la majoria dels que vam assistir-hi ho farem d'alguna manera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada